China worstelt met een nationaal machtstekort dat beïnvloede huizen en ondernemingen is. Gao Ang van CGTN spreekt aan een econoom om te weten te komen waarom dit gebeurt en wat over het kan worden gedaan.
De Machtsbesnoeiingen van GAO ANG Shanghai „en gesloten ondernemingen – het is geen nieuwe kwestie, maar de dit jaardingen schijnen een verschillend beetje te zijn. Om te weten waarom, wij moeten begrijpen hoe China elektriciteit produceert. Ongeveer 70 percent van de macht van het land baseert zich op fossiele brandstoffen, meestal steenkool. Maar China is de grootste producent van de wereld van steenkool. In 2020, veroorzaakte het meer dan 50 percent wereldwijd van de steenkool. Zo, waarom is dit nog het gebeuren? Goed, dit jaar, kan de binnenlandse steenkoolproductie niet stijgende vraag naar elektriciteit inhalen, en China sneed de steenkoolinvoer door bijna 20 percenten voor de eerste zes maanden.“
WANG DAN Chief Economist, Hang Seng Bank China „maar bovenop dat, tot overmaat van ramp, is er het contingenteringsstelsel om China te helpen om zijn groene overgang te bereiken.“
China heeft ook quota's bij de steenkoolproductie gezet om zijn doel van de koolstofneutraliteit te bereiken.
WANG DAN Chief Economist, Hang Seng Bank China de „steenkoolkrachtcentrales kan niet zo veel produceren aangezien zij willen, maar de nieuwe energiesector, kunnen zij geen goedkope genoeg energie ook niet verstrekken.“
GAO ANG Shanghai heeft „die allemaal geleid tot een tekort in elektriciteit in de meeste delen van China. Maar dat is niet de enige reden. De wereldeconomie krijgt van pandemic terug en de vraag naar Chinese goederen schommelt. Dat betekent fabriekenbehoefte a lot more bevoegdheid om productie te verhogen.“
WANG DAN Chief Economist, Hang Seng Bank China had de „industriële activiteit en de industriële winst sinds COVID geschommeld, en op dit ogenblik heeft het een historische hoogte.“ gehad
GAO ANG Shanghai „maar China zijn niet het enige land die aan energietekort lijden. Het gebeurt ook in sommige Europese landen, zoals Duitsland. China en Duitsland zijn gelijkaardig in de betekenis dat zij zowel grote exporteurs als het proberen om naar nieuwe vormen van energie te verschuiven zijn. Maar zij hebben verschillend energiebeleid.“
WANG DAN Chief Economist, Hang Seng Bank China het „verschil is dat de elektriciteitsprijs meestal gebaseerde markt is, en het bedrijf zou produceren zolang de marktprijs hoger is dan de kosten.“
GAO ANG Shanghai „Wang zegt een flexibel mechanisme voor elektriciteitsprijzen kan helpen het probleem oplossen. In de Provincie van Guangdong, bijvoorbeeld, staat de lokale regering een grotere schommeling van machtsprijzen tijdens spitsuren toe.“
WANG DAN Chief Economist, Hang Seng Bank China „maar anderzijds wanneer u bekijkt hoe ernstig de Chinese overheid in zijn verplichting is om zijn doel van de koolstofvermindering te bereiken, het keek enkel als wat, is een versterking van die verplichting eerder dan een mislukking.“ nu gebeurt
GAO ANG Shanghai „China heeft grote inspanningen naar het bereiken van koolstofneutraliteit geleverd, kan de energiecrisis worden opgelost als de lokale regeringen verschillende mechanismen om zich op lokale behoeften goedkeuren te richten. GA, CGTN, Shanghai.“